E-LEARNINGΤι είναι η ηλεκτρονική μάθηση
Όπως έχει διαμορφωθεί η σύγχρονη κοινωνία, απαιτεί ολοένα και περισσότερο χρόνο από όλους μας. Έτσι μειώνονται τα χρονικά περιθώρια που έχει κάποιος να συνεχίσει την εκπαίδευσή του σε κάποιο τομέα.
Το «e-Learning», ως μεθοδολογία εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είναι η διαδικασία μάθησης όπου η εκπαίδευση, ή πιο σωστά η μαθησιακή διαδικασία, πραγματοποιείται με τη βοήθεια των ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών).
Μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογίες, όπως προγράμματα υπολογιστών, ηλεκτρονικές online πλατφόρμες, πολυμέσα, τηλεπικοινωνιακά προηγμένα συστήματα ο εκπαιδευόμενος έχει συνήθως πλήρη έλεγχο του ρυθμού προόδου, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει διαθέσιμη, αν το επιθυμεί, υποστήριξη από τον εκπαιδευτή.
Η υποστήριξη είναι απαραίτητηαφού στην αντίθετη περίπτωση θα μιλούσαμε μόνο για αυτοεκπαίδευση, η οποία θα μπορούσε να γίνει με άλλα μέσα, π.χ. βιβλίο ή CD-ROM κλπ
Υπάρχουν δύο κατηγορίες εκπαίδευσης από απόσταση, η Ασύγχρονη και η Σύγχρονη.
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τι είναι η Ασύγχρονη Εκπαίδευση
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τι είναι η Σύγχρονη Εκπαίδευση
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το σύστημά μας
Η εξ αποστάσεως διαδικτυακή εκπαίδευση (e-Learning) εμπεριέχει συνεργατική εκπαίδευση και αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευόμενων και εκπαιδευτών. Εμπεριέχει όμως και αλληλεπίδραση μεταξύ εκπαιδευόμενων, όπως δηλαδή συμβαίνει στην κλασική εκπαίδευση, π.χ. σε μια παραδοσιακή αίθουσα διδασκαλίας.
Άλλωστε τα ηλεκτρονικά σεμινάρια γίνονται σε «τάξη». Η μόνη διαφορά είναι ότι στο e-Learning ο εκπαιδευτής και οι εκπαιδευόμενοι βρίσκονται σε διαφορετικούς χώρους και η έννοια της «τάξης» δημιουργείται εικονικά, από τον υπολογιστή.
Η εκπαίδευση από απόσταση απαιτεί την ανάπτυξη επικοινωνιακής υποδομής που να επιτρέπει την ανεξάρτητη επικοινωνία των εκπαιδευόμενων με τους εκπαιδευτές ή άλλους εκπαιδευόμενους και την εργασία σε ομάδες.
Η επικοινωνία αυτή επιτυγχάνεται μέσω ειδικών εκπαιδευτικών εφαρμογών κάνοντας χρήση βασικών υπηρεσιών διαδικτύων, όπως ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ή προηγμένων υπηρεσιών διαδικτύων, όπως η συνδιάσκεψη.
Εστιάζοντας στο διαδίκτυο (Internet), οι υπηρεσίες - εφαρμογές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επικοινωνία εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (E-mail), o παγκόσμιος ιστός World Wide Web (www) και οι ηλεκτρονικές ομάδες συζητήσεων (news).
Οι εκπαιδευόμενοι είναι σε θέση, μέσω τέτοιων υπηρεσιών, να διεξάγουν συζητήσεις ενταγμένοι σε ομάδες εργασίας (workgroups), να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτές τους, να συμμετέχουν σε ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων (newsgroups) και να ανταλλάσσουν απόψεις μέσα από αυτές, να διερευνούν και να πλοηγούνται σε διάφορες πληροφορίες μέσω του παγκόσμιου ιστού κλπ.